Vollerup Sommer 2001

Interessante fund

Planteriget

Rosenkatost

Rosenkatosten voldte en del problemer, inden den lod sig bestemme. Elisabeth (se dagbog den 14. juli) bidrog med inspiration, idet hun mente, det måtte være en slags Katost.

rosenkatost3_lille.jpg (8570 bytes)

  

Vi fandt den tæt på Mosestien 15 og vi mener, det må være en Rosenkatost. Dette baseres på opslag i C.A.M.Lindman: "Nordens Flora". Den findes heldigvis i sin svenske udgave på internettet, se dette link.

rosenkatost1_lille.jpg (2809 bytes)

   

Der står følgende på svensk:

Malvaceerna äro snarlika geranierna (nr 215) till bladform, hylle och blomfärg, men skilja sig dels genom ytterfoder (hos Malva 3-bladigt), dels genom talrika ståndare, som äro monadelfiskt förenade med strängarna till en ihålig pelare, och denna är vis sin bas även förenad med kronbladen, så att blomkronan på visst sätt är sambladig (se även tavl. 235, fig. 2). Släktet Malva igenkännes vidare på sin kretsrunda, nedplattade frukt, fig. A, 2 och B, 5, till formen lik en liten kaka eller ost (därav namnet "kattost"); den klyver sig i ett stort antal lradiärt ställda delfrukter, en för varje fruktblad, fig. A, 3 och B, 6.

Både dessa arter äro låga, nedliggande örter, som hos oss träffas i närheten av människoboningar, oftast på vägkanter, gator och avstjälpningsplatser, mera sällan på gräsplaner; deras artskillnad med avseende på blomman, klyvfrukter och delfrukterna ses på tavl. 234. De äro utbredda över s. och mell. Sverige, s.-ö. Norges lågland och sydligaste Finland. De blomma i slutet av sommaren. -- Malvaceerna innehålla växtslem i sitt örtstånd, och såväl blad som rot voro förr mycket i bruk som ett lenande och uppmjukande medel mot katarrer i luftvägarna m. m., och särskilt bladen ("Folium Malvæ") hörde till drogerna på apoteken"

I den danske bogudgave står følgende: "Rosen-katost har nogle af de største blomster inden for Slægten, men kan dog ikke måle sig med den nærbeslægtede stokrose, Althaea rosea. - Arten synes at være oprindelig flere steder i Danmark og i det sydlige og sydøstlige Sverige, men viser sig desuden hyppigt som forvildet ved beboede steder. I Danmark er den kun almindelig i kystegne i landets sydøstlige dele, mens den mangler over det meste af Jylland. Den vokser overvejende på tørre, græsklædte skrænter, der, hvad kårene angår, minder meget om de sydøsteuropæiske steppeområder."